Že pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji

(Ljubljana, 26. 2. 2020) Agencija za varnost prometa že petnajsto leto zapored kot soorganizator sodeluje s Slovensko Karitas v akciji 40 dni brez alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola traja od 26. 2. do 11. 4. 2020. Preventivna akcija 40 dni brez alkohola je simbol skupnih prizadevanj nevladnih organizacij za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. Slogan letošnje preventivne akcije je »Za zdravje in zdrave odnose«,  saj alkohol zaznamuje življenja premnogih posameznikov, povzroča zasvojenost, nasilje in trpljenje še posebej otrok in mladine, zelo pereč pa je tudi z vidika varnosti v prometu.

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola bo letos potekala od 26. 2. do 11. 4. 2020,  letošnji ambasador pa je a cappella gospel zbor Bee Geesus. V akciji sodelujejo poleg Slovenske Karitas, Javne agencija RS za varnost prometa ter Zavoda Med.Over.Net tudi partnerske organizacije Zavod varna pot, Zavod Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (Projekt Sporočilo v steklenici), Žarek upanja, NIJZ – Projekt SOPA.si, Društvo Abstinent in Družinski inštitut Bližina.

Alkohol v prometu še vedno predstavlja enega ključnih in tudi najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Kar tretjina umrlih v prometu je povezana z alkoholiziranostjo povzročitelja. Alkohol namreč pomembno zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje ter ustreznega odzivanja v prometu. Velikokrat posamezniki podcenjujejo tveganje oz. precenjujejo lastne sposobnosti. Že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi pride do slabše ocene tveganja, zmanjšanega nadzora ravnanja in nerazsodnosti. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Vsak Slovenec, star 15 let ali več, v povprečju popije kar 10,5 litra čistega alkohola na leto, kar je nad evropskim in visoko nad svetovnim povprečjem.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se zvišuje

V letu 2019 so alkoholizirani udeleženci povzročili 1.527 prometnih nesreč (v letu 2018 1.471), v katerih je umrlo 33 oseb, 140 pa je bilo huje poškodovanih. Kar jasno dokazuje, da je alkohol ključen dejavnik pri najhujših prometnih nesrečah. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša skoraj 10 %. Najpogostejši povzročitelji teh nesreč so bili v starostni skupini od 45 do 54 let. Povprečna starost poškodovanih v prometu, ki imajo lahko posledico trajno invalidnost zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je 41 let. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2019 znašala 1,44 promila, leto poprej pa 1,42. Zaskrbljujoče je, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. V letu 2019 je znašala 1,53 promila, leto poprej pa 1,32 promila. To pomeni, da gre za kar 16-odstotno povečanje.

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola

V Agenciji za varnost prometa že od samega začetka sodelujemo in podpiramo akcijo Slovenske Karitas 40 dni brez alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola s kontinuiteto, jasnostjo sporočila ter nagovorom številnih posameznikov zaseda prepoznavno mesto v slovenskem prostoru, kar nas veseli.  Z letošnjim sloganom Za zdravje in zdrave odnose poudarjamo tudi pomembnost solidarnosti ter soodgovornosti tudi do drugih udeležencev v prometu. Alkoholizirani udeleženci v prometu ogrožajo ne samo sebe, ampak tudi vse ostale udeležence, naše otroke, partnerje, sodelavce in prijatelje.

Vesna Marinkov. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa je ob tej priložnosti poudarila: »V Agenciji za varnost prometa že od samega začetka sodelujemo in podpiramo akcijo Slovenske Karitas 40 dni brez alkohola saj ta s kontinuiteto, jasnostjo sporočila ter nagovorom številnih posameznikov zaseda prepoznavno mesto v slovenskem prostoru. In prav je tako kajti alkohol je v Sloveniji eden največjih in najpogostejših  dejavnikov za povzročitev prometne nesreče in tudi ena največjih nevarnosti za vso našo družbo saj se zajeda prav v vse naše pore.«

Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom 40-dnevne akcije, temveč naj bodo  spodbuda k zmernosti in dogovornemu odnosu do pitja alkohola prav vsak dan v letu: doma, na cesti, v službi in v družbi. Vabimo vas, da se pridružite akciji 40 dni brez alkohola kot posameznik, družina, skupina ali organizacija.

 40dni2020 2      40dni2020 3