Agencija za varnost prometa tudi letos vodi in koordinira nacionalno preventivno akcijo, s katero opozarja na visoka tveganja uporabe mobilnih telefonov v prometu. Akcija od 13. do 26. januarja poteka v sodelovanju s Policijo, 76 slovenskih občin pa bo skrbelo za ozaveščanje preko Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Ključno sporočilo, ki ga naslavljajo na vse udeležence v prometu je:

Med udeležbo v prometu ne uporabljajte mobilnega telefona.

Agencija svetuje, da telefonski klic, pošiljanje sporočil ali e-pošte opravite na primernem mestu. Enako velja tudi za uporabo družbenih omrežij. Klic, sporočilo, všeček ali čivk na družbenih omrežjih lahko opravite varno, saj ni nič tako nujno, da ne bi moglo počakati. Trenutek nepozornosti v prometu, ki ga namenite za pregledovanje družbenih omrežij, klic, pošiljanje elektronske pošte ali sporočila, vam ali drugim udeležencem v prometu lahko za vedno spremeni življenje, so zapisali.

V času nacionalne preventivne akcije bo Agencija za varnost prometa okrepila medijske aktivnosti in z novo kreativno kampanjo ter promocijskimi materiali javnost ozaveščala o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prometu, policija pa bo izvajala poostren nadzor.

"Nova kreativna kampanja in celotna nacionalna preventivna akcija širi sporočilo o tveganjih za uporabo mobilnega telefona na vse udeležence v prometu, ne le na voznike motornih vozil. Tudi pešci, kolesarji in uporabniki drugih prevoznih sredstev so podvrženi številnim pastem in nevarnostim, česar se pogosto sploh ne zavedajo."

Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa

 

Lani rekordno število ugotovljenih kršitev uporabe mobilnih telefonov v prometu

31.406 kršitev glede uporabe mobilnega telefona v prometu je lani ugotovila policija.

28.256 plačilnih nalogov je lani izdala policija zaradi uporabe mobilnih telefonov.

70 % je število lani ugotovljenih kršitev večje v primerjavi z letom 2011.

83,4 % več plačilnih nalogov je bilo lani izdanih zaradi uporabe mobilnega telefona kot leta 2011.

 

                                    V prometu ne bodite na spletu, za volanom ne bodite za ekranom!

AVP TELEFON CL JAN20  3                  AVP TELEFON CL JAN20  4