Plakat Alkohol   slika 2016
(Ljubljana, 4. november 2019) Danes se začenja nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Z akcijo želijo na javnost znova nasloviti pomembno opozorilo, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi močno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti in znatno poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu. Javnost želijo s skupno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu lahko usodne posledice. Akcija bo potekala do 10. novembra, v tem času pa bo s strani Policije potekal tudi poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov na slovenskih cestah.

Partnerji nacionalne preventivne akcije tudi letos opozarjajo udeležence v cestnem prometu o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. Še posebej veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, se zgodi v času praznikov, zato bodo v novembru in decembru partnerji v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami, nevladnimi organizacijami in ob medijski podpori Vala 202 izvajali akcijo Slovenija piha 0,0. V okviru akcije bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vzorni vozniki pa bodo nagrajeni in tako morda bližje vstopnici za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gosti.

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti od 4. do 10. novembra, v času Martinovega, in od 2. do 20. decembra 2019 poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah. Vozniki, ki bodo “napihali 0,0”, bodo bližje vstopnici za udeležbo na skupnem koncertu Policijskega orkestra in gostov Tomislava Jovanovića Tokca (Dan D) ter Neishe, ki bo 15. januarja 2020 v CUK Kino Šiška v Ljubljani. Koncert Policijskega orkestra je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno. 0,0 vozniki bodo ob preverjanju prejeli letak, s katerim si bodo lahko na spletni strani www.nulanula.si prislužili dve vstopnici za sedaj že tradicionalen koncert v sklopu akcije Slovenija piha 0,0.

V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti prvega dela akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi. Policisti bodo med vozniki preverjali, ali vozijo pod vplivom alkohola, v okviru svojih pristojnosti bodo na terenu tudi zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji.

Akcijo je spet podprl Val 202, II. program Radia Slovenija, ki bo javnost tudi letos opozarjal, da alkohol ne spada na cesto in vinjeni vozniki nikoli ne spadajo za volan. O vožnji brez alkohola pa bodo osveščali tudi predstavniki nevladnih organizacij, kot sta AMZS in Zavod Varna pot.

Tudi Agencija RS za varnost prometa bo v času akcije izvajala številne aktivnosti na terenu v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) in z nevladnimi organizacijami. Z razdelitvijo 1.500 plakatov ter 20.000 zloženk bo Agencija podprla 102 občini, ki preko SPV skrbijo za ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. V novembru bodo izvedli pet preventivnih dogodkov na lokalni ravni (Apače 4. 11. 2019, Vuzenica 6. 11. 2019, ŠC Ivančna Gorica in Srednja prometna šola Maribor 14. 11. 2019 ter Cerkvenjak, 4. 12. 2019). Dva večja preventivna dogodka bodo v začetku decembra izvedli v Ljubljani in Mariboru. V okviru podpore občinskim SPV je Agencija 24 občinam zagotovila 3.000 alkotesterjev za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in restavracijah.

Agencija za varnost prometa sofinancira tudi projekte nevladnih organizacij, ki bodo v novembru izvedle naslednje dogodke: Zavod Vozim bo v Sežani 5. 11. 2019 izvedel posvet za mlade v sklopu projekta Heroji furajo v pižamah, 9. 11. 2019 pa terensko akcijo po nočnih lokalih, Zavod Varna pot bo aktivnosti izvajal v okviru projekta Čista nula, čista vest na martinovanjih (8. 11. 2019 na Dolenjskem, 9. 11. 2019 na Ptujskem martinovanju, 11. 11. 2019 na Mariborskem martinovanju ter 14. 11. 2019 v Ljubljani). Agencija sofinancira tudi projekta After TAXI Združenja DrogArt ter Skupaj za večjo varnost v prometu Zveze klubov zdravljenih alkoholikov.

Zaradi alkoholiziranega povzročitelja letos spet več smrtnih žrtev, a manj poškodovanih

Letošnji podatki kažejo, da so se do vključno 27. oktobra na slovenskih cestah zgodile 1.203 prometne nesreče, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, kar je 0,75 % manj kot leto poprej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.212 nesreč. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 28 oseb, kar je 47 % več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 19 oseb. Poškodovanih je bilo 593 oseb (9 % manj kot lani – 653 v 2018), od tega je bilo 104 huje (20 % manj kot lani – 130 v 2018) in 489 lažje poškodovanih (7 % manj kot lani – 523 v 2018).

Večina smrtno ponesrečenih udeležencev je tudi povzročiteljev nesreč

Od skupaj 28 smrtno ponesrečenih udeležencev je bilo 18 (64 %) tudi povzročiteljev prometne nesreče. Letošnji podatki do konca oktobra kažejo, da so največ prometnih nesreč s smrtnim izidom povzročili vozniki motornih vozil pod vplivom alkohola v starostni skupini med 45. in 54. leti, in sicer 6, v katerih je umrlo 9 oseb. Sledijo jim povzročitelji, stari med 35. in 44. leti, ki so povzročili 5 prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 5 udeležencev ter povzročitelji stari med 25. in 34 leti, ki so povzročili 4 prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 5 oseb.

Letošnji najstarejši alkoholizirani povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je imel 72 let (lani 84 let), najmlajši pa le 15 let (lani 21 let). Oba sta bila pešca, pri čemer je starejši umrl pri hoji na regionalni cesti izven naselja, mlajši pa je prečkal avtocesto. Obe nesreči sta se pripetili v temnem delu dneva.

Največ povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom voznikov osebnih vozil

Tudi med letošnjimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo največ voznikov osebnih vozil, ki so povzročili 14 takšnih prometnih nesreč (58 %). Sledijo jim pešci, ki so povzročili 4 prometne nesreče s smrtnim izidom (21 %) ter vozniki enoslednih motornih vozil, ki so povzročili 5 prometnih nesreč s smrtnim izidom (21 %) – od tega 3 motoristi in 2 mopedista. V primerjavi z letom poprej med alkoholiziranimi povzročitelji ni voznikov tovornih vozil in kolesarjev, velja pa letos izpostaviti pešce in motoriste, med katerimi v lanskem primerljivem obdobju ni bilo nobenega umrlega povzročitelja.

V večini primerov je bil ob alkoholiziranosti vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost – 13 prometnih nesreč (57 % oz. 10 % več kot v lanskem obdobju), nepravilna stran oz. smer vožnje – 5 prometnih nesreč (22 % oz. 10 % manj kot v lanskem obdobju) ter nepravilnost pešca – 4 prometne nesreče (17 %).  Kar 22 (79 %) oseb je umrlo v prometnih nesrečah, ki so se pripetile izven naselja. Delež umrlih izven naselja se v zadnjih letih povečuje (iz 63 % v primerljivem obdobju 2017 na 79 % letos). V temnem delu dneva se je pripetilo 14 od 23 prometnih nesreč s smrtnim izidom (61%).

Obalno-kraška in pomurska statistična regija z največ prometnimi nesrečami zaradi alkohola

Agencija je podrobneje primerjala podatke o prometnih nesrečah, povzročenih zaradi alkohola v 12 statističnih regijah, na katere je razdeljena Slovenija. Po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, izstopata obalno-kraška s statistično 8,35 prometne nesreče in pomurska statistična regija s statistično 8,05 prometnih nesreč na 10.000 prebivalcev. Izstopajoči trend v teh dveh statističnih regijah je zabeležen v zadnjih treh letih. Najnižje število, statistično 2,98 prometne nesreče na 10.000 prebivalcev beležimo v zasavski statistični regiji.

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Slovenija piha 0,0!